Recent o grupă de 9 persoane din Elveția, la inițiativa organizației de binefacere ORA International Elveția au vizitat Republica Moldova. Programul vizetei a inclus proiectele sociale susținute de ORA International Moldova. Oaspeții au vizitat cele trei centre de zi pentru copii ”Casa Esterei” din satul Vălcineț, r. Călărași, ”Walkerhaus” s.Chiperceni, r.Orhei și centrul ”Evrica” din s.Zberoaia, r.Nisporeni deschis în luna noiembrie 2014. Aici ei au făcut cunoștință cu copiii beneficiari din familii vulnerabile, care au posibilitatea să învețe limba engleză, să-și facă temele pentru acasă și să participe la diverse ocupații creative ce le dezvoltă abilitățile și talentele. În mod deosebit vizitatorii au fost impresionați de căldura și dedicarea educatorilor de la centrele de zi, care au o atitudine frumoasă și plină de dragoste față de copii.

Oaspeții au adus multe daruri utile copiilor și centrelor de zi: ciorapi calzi, articole de igienă, dulciuri, jocuri și materiale didactice pentru studierea limbii engleze.

Dar și copiii au oferit cu toată bucuria cadouri confecționate cu mânuțele lor.

Printre oaspeții din Elveția  se aflau și sponsori ai copiilor, care susțin de mai mulți ani copiii săraci din Republica Moldova. Unii din ei s-au bucurat să-și revadă copiii sponsorizați și familiile lor, pe care i-au cunoscut în vizitele anterioare.

Iar sponsorul Liliane Ellenberger a fost fericită să o întâlnească și să vorbească  pentru prima dată personal cu Renata, fetița pe care o susține de mult timp, dar pe care o cunoaște doar din poze și scrisori.

Călătoria a inclus multe surprize frumoase.

Vasilina din satul Vălcineț, o fetiță a cărei părinți ca și mulți alții lucrează peste hotare și vin rareori acasă, a găsit un sponsor, care o va susține pentru ca aceasta să poată frecventa împreună cu surioara sa regulat centru de zi ”Casa Esterei”.

Iar o femeie tânără din satul Zberoaia, rămasă de mică orfană și care urma să aducă curând pe lume un copil, a primit un ajutor financiar important pentru ea de la sponsori, dar și hăinuțe pentru bebeluș de la ORA International Moldova.

În satele Republicii Moldova echipa din Elveția a avut ocazia să vadă adevărata față a sărăciei. Nu doar starea deplorabilă a drumurilor, dar  în special condițiile modeste de trai, hrana săracă și necesitățile  cu care se confruntă multe familii, copii și bătrâni au întrecut orice așteptări sumbre.

Vizita azilului de bătrâni ”Samariteanul milostiv”din Strășeni a constituit unul din punctele culminate ale călătoriei. Oaspeții au rămas îngroziți de condițiile deplorabile ale clădirii azilului în care circa 28 de bătrâni săraci și singuratici  își petrec apusul vieții.

Însă după aceasta elvețienii au avut posibilitatea să vadă o altă clădire din satul Lupa Recea, r.Strășeni,  în care este planificat să se mute bătrânii și să fie adăpostiți alții noi după ce vor fi efectuate lucrările de reparații, separare și amenajare a încăperilor. Acest proiect necesită investiții mari, iar echipa ORA International Moldova este în căutare de donatori locali și străini.

Cu o zi înainte de plecare, echipa a vizitat grădinița TBC  nr.9 și spitalul TBC, secția pentru copii,  din orașul Chișinău. Ei au adus daruri copiilor și au primit informații despre răspândirea acestei boli în Republica Moldova, cu scopul de a descoperi posibilități de contribuție și implicare personală.

Acesta nu e prima vizită a sponsorilor și oamenilor din Elveția și Germania, interesați de Republica Moldova. În fiecare an este organizată o astfel de călătorie, la care i-au parte persoane ce doresc să se implice și să ajute pe cei mai nevoiași ca ei. Mulțumim tuturor sponsorilor ORA International Moldova pentru susținerea pe care o acordă proiectelor de asistență socială copiilor, familiilor și bătrânilor din țară, care trăiesc în pragul sărăciei.

Comments are closed.